Bygg en vedhämtare!

 

 

             
     

När jag producerar för att sälja använder jag fixturer och andra hjälpmedel för att det ska vara bekvämt och gå snabbt att tillverka. Några stycken för eget bruk kan man bygga ganska enkelt på fri hand.

Framför allt måste vedhämtaren vara stadig om man på ett säkert sätt ska kunna stapla fyra stycken fullastade på varandra.

I början spikade jag dem med 50x2,0 varmgalvad trådspik men sedan har jag gått över till att skruva med 3,5x40 skruv. När vedhämtaren har utsatts för varierande fuktighet under lång tid kan fogarna börja glappa lite och då är det bra att kunna dra skruvarna lite till.

Både för spik och skruv är det bäst att förborra i läkterna. Jag sticker ut hörnokarna en centimeter i varje ände för att motverka att de spricker.

   
             
             
     

Handtaget har jag snidat ur en 24x30x340 mm så att det är 12x30 mm där det skruvas fast. Det är mjukt rundat på undersidan för att man ska kunna bära en fullastad vehämtare bekvämt.

Det är bra om handtaget är nedsänkt så att vedhämtarens översida blir plan. Vedhämtarna används förvånansvärt ofta till helt andra ändamål än till att bära ved och det kan många gånger vara bra att de har plan översida.

 

 
             
             
     

Det mest rationella är att först tillverka botten och toppen var för sig och därefter fästa de långa sidläkterna. När man fäster dessa bör man pressa ihop hårt för att vedhämtaren ska bli så stadig som möjligt.

De korta läkterna i toppen och botten ska sticka ut 12 mm utanför hörnokarna. Då kommer läkterna att ta upp trycket från de vedhämtare som staplas ovanpå och spikarna eller skruvarna får inget tryck från sidan.

Den här vedhämtaren blir så välgjord och stabil att den håller i väldigt många år. Tack vare skruvarna är det enkelt att byta ut en skadad del och allt blir som nytt igen. Om man förenklar och fäster med lim och klammer istället för skruv blir den svår eller omöjlig att reparera.