Bertil V

Stapelbar vedhämtare/vedkorg  

 

Jag använder nästan enbart vedspis till matlagning och uppvärmning i köket. För en del år sedan gjorde jag några enkla vedhämtare för att kunna ha ett extra vedförråd inne som samtidigt torkar lite extra efter att ha hämtats ute i vedboden.

Modellen är så lyckad att jag inte längre kan tänka mig att vara utan dessa vedhämtare! Nu har jag startat tillverkning i liten skala för försäljning. Jag kallar vedhämtaren Bertil V.

 

 

Den stora fördelen med Bertil V är att den är stapelbar så att man kan ha ett lager ved som får torka lite extra innan den ska eldas. Veden torkar bättre i vedhämtarna än i en staplad hög eftersom det blir mer luft kring veden, särskilt om man låter det bli någon decimeters mellanrum mellan staplarna.

 

Vedeldning för matlagning eller värme blir med tiden nästan som ett finlir med ökande krav på ved och annat material. I en stapel Bertil V ligger många vedträn överst,  vilket gör det möjligt att kräset välja precis vad som passar för tillfället. Ett av facken kan reserveras för tändmaterial: tändstickor, papper, finhuggna stickor, osv.

 

 

 

Bertil V är från början ämnad för ved, men kan användas till allt annat som ibland skall bäras omkring och dessemellan placeras eller lagras. T ex har jag själv god nytta av gamla prototyper och provexemplar i min uteverkstad för vedhämtartillverkning. Någon föreslog Bertil V som mellanlager för tidningar som väntar på att fraktas till återvinningen. Själv tänker jag använda Bertil V till brickor och lådor med plantor som ska bäras ut och in morgon och kväll. Jag använder Bertil V även till (flyttbar) bokhylla/bokhämtare och monterar då ett "golv" i nivå med nedre hörnokarnas översida.

Man kan tänka sig att lägga ett golv eller en låda nederst och kanske fästa en "hylla" i mitten för att få plats med andra saker. Stapelbarheten gör att man kan hushålla med golvyta.

 

 

 

En annan nyttighet är att man inte behöver plocka om veden någon gång mellan vedboden och spisen, bara flytta vedhämtarna.
     

 

Handtaget är nedsänkt så att översidan blir plan. Handtaget har rundade kanter, särskilt på undersidan, för att bli bekvämt att lyfta i.

Bertil V tillverkas av obehandlat gran- eller furuvirke. Alla sidor är öppna för att luften ska kunna cirkulera runt veden.

 

 

 

Bertil V är byggd för stabilitet eftersom den ska kunna staplas fyra-fem fullastade i höjd. Därför är virkesdimensioner, spik och skruv överdimensionerade. För att enbart bäras skulle vedhämtaren kunna byggas klenare och smidigare.

Bertil V är registrerat varumärke och stämpeln på sidan med Bertil V i grönt är en garanti för att jag har byggt den personligen och med omsorg.

Se mitt BELASTNINGSPROV!

   

 

Höjd: 41 cm Bredd: 34 cm Djup: 27 cm

 

   

 

Priser och försäljning:

Bertil V är tillsvidare slutsåld.

 

 

 

   

Bygg en vedhämtare själv!

   
         

 

 

E-mail

 

 

© 2009 pidia - Ingmar Andersson, Mellerud Sidan uppdaterad 5 december 2016